Veikkolan Koirakerho ry

Tervetuloa Vekoran nettisivulle!

Koiran katoaminen

Koiran katoaminen

Mitä tehdä, jos koirasi katoaa

1.Yritä rauhoittua, vaikka se onkin vaikeaa.

2.Ilmoita kadonneesta koirasta poliisille, löytöeläinten vastaanottoon (Löytökoirat, Kirkkonummi p. 040-772 6552), paikallislehteen, paikallisradioon, metsästäjille, aamulehden jakajille, taksinkuljettajille, Internetiin (www.karkurit.fi, http://www.etsijakoiraliitto.fi) ym. Pienillä paikkakunnilla on usein ns. tietotoimisto (huoltoaseman baari tai joku vastaava), missä kaikki käyvät. Tee koirasta kuvallinen ilmoitus, jossa on revittäviä puhelinnumeroita. Laita ilmoitus "paikalliseen tietotoimistoon", puhelintolppiin, kauppojen ilmoitustauluille, ihmisten postilaatikoihin ym. Kannattaa laittaa ulos jätettävät ilmoitukset muovitaskuun, sillä jopa kuulakärkikynällä kirjoitetut puhelinnumerot huuhtoutuvat vähitellen sateessa. Pyydä ystävällisiä ihmisiä soittelemaan talojen ovikelloja katoamispaikan läheisyydessä ja jakamaan katoamisilmoituksia. Muista, että koira voi ylittää kuntarajat. Ilmoita siis kadonneesta koirasta myös naapurikunnan löytöeläinten vastaanottopaikkaan (Espoo Löytöeläintalo Koetilantie, 00790 Helsinki, 045-1134 683., Inkoo Alhovs Djurhem/Heidi Rosqvist puh. 040-7442 317., Siuntio  p. 040-772 6552,  Kirkkonummi. Vihti Kennelhoitola Fallenhaus, Vihti p. 0400-183 033, 09-224 5688.) ja poliisille. Koira voi myös jäädä auton alle, joten ilmoita kadonneesta koirasta myös eläinlääkärille, jonka luo loukkaantuneet eläimet toimitetaan.

3.Jos asut maaseudulla, tarkista viljasiilot, vanhat kaivot ym. paikat, minne koiran on mahdollista pudota. Kuulostele vielä aamuvarhaisella tai iltahämärissä, jolloin on hiljaista, kuuluuko koirasi ääntä jostain.

4.Jätä koiran katoamispaikalle oma hajusi ja ruokaa sekä koiran lempilelu. Kannattaa grillata jotain hyvätuoksuista ruokaa, niin haju leviää kauas. Jos koira on lähtenyt pihasta, pyydä jotain ihmistä viemään sinut autolla vähän matkan päähän ja kävele sieltä kotiin. Jos perheessä on muita koiria, ota koirakaveri mukaan. Voit myös tehostaa hajujälkeä lihaliemellä. Jos et tiedä suuntaa, johon koira on lähtenyt, tee neljään ilmansuuntaan hajujälki, joka tuo kotiin, ja grillaa pihallasi.

5.Jos kadonnutta koiraa etsitään koulutetun etsijäkoiran kanssa, on etsijäkoiran osattava ilmaista etsittävä riittävän kaukaa, ettei tämä pelästy. Etsittävää koiraa koetetaan houkutella tulemaan luokse, mutta jos se ei uskalla tulla, jätetään omistajan haju ja ruokaa paikalle, jossa etsijäkoira on ilmaissut kadonneen koiran olevan. Joskus perheen toinen koira tai kadonneen koiran ystäväkoira osaa myös etsiä kadonneen koiran. Vieraan koiran kanssa kannattaa etsiä vain valoisaan aikaan, ettei etsittävä pelästy.

6.Koiria voidaan houkutella tulemaan luokse perheen toisen koiran, koirakaverin tai lelun avulla. Uroskoiria voidaan houkutella tulemaan luokse myös juoksuaikaisen nartun avulla. Vie paikalle vain yksi houkuttelukoira kerrallaan, ettei houkuteltava pelästy! Älä lähesty etsittävää koiraa, vaan anna sen lähestyä itseäsi. Voit saada etsittävän koiran uteliaaksi esimerkiksi kaapimalla maata vieressäsi.

7.Koiralle jätetty ruoka on hyvä peittää, ettei se houkuttele lintuja syömään. Kesällä on varottava myös ruokaa, joka kelpaa muurahaisille sekä helposti pilaantuvaa ruokaa. Paikalle, jossa ei ole muurahaisia, voi jättää esimerkiksi kermaviiliä, raejuustoa, raakaa jauhelihaa, pakastettua sulatettua naudan vatsalaukkua, keitettyä sydäntä tai kieltä keitinvesineen sekä sitä kuivamuonaa, jota koira on tottunut syömään. Houkuttimeksi voi jättää myös esimerkiksi pieniä määriä makkaraa, maksaa, siankorvia, naudan vatsalaukkua, kuivattua kalaa tai jotain muuta vahvasti tuoksuvaa koiranherkkua.

8.Usein koira odottaa peitolla, jossa on omistajan haju, mutta hyvä tilanne on myös se, että ruoka alkaa hävitä. Kun ruoka alkaa hävitä tietystä paikasta, lisää ruokaa tuo vain kadonneen koiran perheen jäsen tai kaksi jäsentä. Jos ruokintapaikalla käy useampia ihmisiä tai muita koiria, voi kadonnut koira pelästyä tai kokea, että sen reviiriä uhataan ja lähteä pois. Jos epäilet, että kissa tai supi syö jättämäsi ruoat, jätä suuri lenkkimakkaran pala ja laita ruokaa kiinni kupin reunoihin. Kissa ei pysty syömään suuria makkaran paloja, eikä supi yleensä nuole kupin reunoja.

9.Jos koiraa ei saada houkuteltua luokse, se pyydystetään loukulla, houkutellaan autoon tai aitaukseen. Loukku laitetaan noin 100 metrin päähän ruokintapaikasta, jolla on jo käyty syömässä, ja houkutellaan koira ruokavanan avulla loukulle. Näin ruokintapaikalle ilmestynyt loukku ei pelästytä etsittävää koiraa. Loukku tarkastetaan kahdesti päivässä. Pakkasella on tärkeää huolehtia, että loukku on tuulensuojaisessa paikassa, jotta loukkuun jäänyt eläin ei palele. Paikalliselta eläinsuojeluvalvojalta pyydetään lupa loukuttamiseen, mutta muuten loukun sijainti pyritään pitämään mahdollisimman salassa, jotta uteliaat ihmiset eivät pelästytä etsittävää koiraa.

Koira houkutellaan luokse, aitaukseen tai autoon; sitä ei yritetä juosta kiinni!

Marja Huovila

loading